Quadozni menő, quadozni vagány, quadozni utánozhatatlan érzést jelent mindenki számára. Igaz ez a felnőttekre, de a gyermekekre is. Sokan féltik a kicsiket a négykerekű jármű használatától, pedig nincs erre szükség: a biztonsági előírások betartásával, illetve a védőfelszerelések használatával minimalizálni lehet a kockázatot. Éppen ezért jelent a gyerekquad tökéletes ajándékot egy szülinapra, vagy éppen karácsonyra.

gyerekquad

Mi az a gyerekquad?
A kezdésnél érdemes tisztázni, mit nevezünk gyerekquadnak. Nos, a quad a négykerekű motorkerékpár nemzetközi, angol elnevezése, amely a magyar nyelvbe is beszivárgott. Az eszköz a motorok kategóriájába sorolható, ugyanúgy szarvkormány segítségével irányítható, mégis fokozott biztonságot nyújt a kettő helyett használt négy kerékkel, valamint a stabilabb kialakítással. Sokszor jelölik az ATV betűkkel, ez angolul az All- Terrain Vehicle rövidítése, ami legegyszerűbben terepjárónak, tereptől független járműnek fordítható le. Szóval a quad olyan eszköz, amelyben rengeteg lehetőség rejlik, ráadásul nem csak a felnőttek számára. Léteznek ugyanis gyerekquadok, van benzines és elektromos gyerekquad is – ezek a típusok a gyerekmotor kategóriájába tartoznak. A gyártók figyelembe vették a felhasználók korát, ehhez igazították a kialakítást, valamint a sebességet. A quad a könnyű vezethetősége miatt mindenki számára hozzáférhető, megszelídíthető eszköz, ami a gyermekeknek felejthetetlen élményt jelenthet, persze csak akkor, ha a szabályokat betartva, rendeltetésszerűen használják.

A gyerekquad előnyei
Quadozni a szabadban kell, ez nem kérdés, éppen ezért meg is van az első előnye a használatának. A gyermekek sajnos hajlamosak egész nap otthon, a szobában, a számítógép vagy az okostelefon előtt ülni, ám ez biztosan megváltozik annál, aki gyerekquadot kap ajándékba születésnapra vagy karácsonyra. Az ilyen gyerek alig várja majd, hogy kimehessen, kipróbálhassa, tesztelhesse járművét, eközben pedig friss levegőt szív, illetve a napsütés segítségével D-vitamint gyűjt. Ha a család együtt quadozik, például elektromos modellekkel, akkor a csendes és környezetbarát motornak hála olyan helyekre is el tudnak jutni, ahová autóval, motorral nem lehetne. Emellett az is hatalmas előny, hogy a gyerek egy quad használatával megtanulhatja a vezetés alapjait, ellesheti az irányváltás menetét, azaz értékes tapasztalatokat szerezhet fiatal felnőtt korára.

Nem veszélyes a gyerekquad használata?
Nem veszélyesebb, mint egy játszótéren hintázni vagy csúszdázni. Persze, egy gyermek leeshet róla, ám ez bárhol, bármikor előfordulhat, a quadozás közben azonban megóvja a védőfelszerelés. A biztonságos gyerekquad használatában, ha az ember betartja a közlekedési alapszabályokat, minimális lesz a kockázat. Persze a kicsiket nem lehet elengedni egyedül, például óvodába vagy iskolába, viszont az udvarban, vagy egy nyugodt füves részen a szülők felügyelete mellett tesztelhetik képességeiket, tudásukat. Mivel a sebesség maximalizálva van, amit sok esetben a szülő állíthat be, biztos, hogy nem szökik meg váratlanul a szemünk fénye ezzel a járművel. Ami tovább csökkenti a veszély lehetőségét, az a megfelelő védőfelszerelés használata. Ennek legfontosabb darabja természetesen a bukósisak, ami elmaradhatatlan kellék, de a speciális motoros/quados csizma és kesztyű, illetve a testvédők és szemüvegek beszerzése is bölcs lépés. Ha ezek megvannak, akkor pedig még szét lehet nézni a további kiegészítők között, fokozva a quadozás élményét.

Mikortól ajánlott a quadozás?
Erre nincs egyetemleges, konkrét előírás, ám a minimumnak a 3-4 éves kort említik a legtöbb helyen. Természetesen a gyerekquad használatának vannak fizikai korlátai, így azt mindig az adott modell dönti el, hogy mekkora magassággal és testsúllyal lehet használni. Az elismert quadok minőségi, sziklaszilárd anyagokból készülnek, ám ennek ellenére is be kell tartani minden előírást a biztonságosság érdekében. Ha valaki eléri az ajánlott maximális méreteket, és már nem ülhet fel gyerekquadra, annak meg kell ismerkednie a junior quad és a felnőtt quad kategóriákkal. Itt már komolyabb, erősebb gépeket talál az érdeklődő. Ha tehát ajándékvásárlás a cél, minden gyereknek jó választás lehet egy minőségi quad beszerzése, amely még a képességfejlesztésben is hasznos hatásokat eredményezhet, illetve erősíti a gyermek önbizalmát.

Hogyan válasszunk quadot ajándékba?
Ha jót akarunk, mindig egyeztessünk a gyermek szüleivel vásárlás előtt. Vannak óvatosabb anyák és apák, akik hallani sem akarnak majd ilyen játékról, ajándékról – őket meg lehet próbálni meggyőzni, ám ha ez nem megy, érdemes új ötlet után nézni. Amennyiben viszont a szülő is támogatja az ajándékot, megéri elmerülni a részletekben: választható különböző variáció a quad márkájából, teljesítményéből, teherbírásából, kialakításából, de még a színéből is, azaz könnyen meg lehet találni a tökéletes modellt. Ha ez megvan, még mindig ne a vásárlás legyen a következő lépés, előtte ugyanis hasznos egyeztetni egy szakértővel. Nálunk a tapasztalt kollégák minden kérdésre készségesen válaszolnak! Érdemes szem előtt tartani az ár-érték arányt: mindig pontosan tudni kell, ki használja majd az eszközt, méreteit tekintve illik-e hozzá a kinézett modell – túlságosan profi, topkategóriás gépet nem biztos, hogy érdemes egy kezdő részére beszerezni. Az alapmodellek viszont szintén megbízható kialakítást kaptak, ezeket jogosítvány nélkül is lehet vezetni, ha elkerüljük a forgalmat.

gyerekquad

Mi az a pitbike és dirtbike?
A quad mellett érdemes még két idegen szóval, az angolból átvett pitbike és dirtbike kifejezésekkel megismerkedni. A pitbike egy kicsi, kétkerekű, többnyire négyütemű motorkerékpár, amelyet több altípusra is fel lehet osztani a teljesítménye alapján. Komoly versenyeket rendeznek ezekkel, de szabadidős használatra is kiválóan alkalmas. Ha ilyet vennénk ajándékba, csakis az elismert gyártókra szabad hagyatkozni, amelyekkel mi is együttműködünk, de oda kell figyelni a garancia meglétére is. A dirtbike pedig egy olyan motorkerékpár, amelyet durva terepre terveztek, például burkolat nélküli utakra vagy pályákra, ezért gyakran használják versenyzésre és freestyle motorozásra is. Hívhatjuk őket terepmotoroknak, hiszen a lényegük, hogy szinte bárhol használhatóak legyenek. Mivel kifejezetten terepvezetésre tervezett járműről van szó, olyannak lehet jó ajándék, akit érdekel ez a világ. Tehát ha olyan ajándékot szeretnél adni a gyermekednek, esetleg egy barátod fiának vagy lányának, amelyre örökké emlékszik majd, és amit hosszú évekig élvezhet, akkor fontold meg a quadok és más motoros változatok beszerzését.